Blog chmura tagów
Dlaczego liczenie kalorii nie ma sensu? 0
Dlaczego liczenie kalorii nie ma sensu?

Jak schudnąć po ciąży? I czy liczenie kcal ma sens?

Wiele kobiet zmaga się z odchudzaniem po urodzeniu dziecka ale po przekroczeniu jakiejś magicznej cyfry wieku. Często proces ten sprowadzany jest do zliczania kcal i katuszy na sali treningowej (o ile czas i rodzina na to pozwolą). Ale czy słusznie?

Otóż organizm ludzki to coś o wiele wiele bardziej skomplikowanego. Niestety nie wystarczy liczyć kcal spożywanych produktów żeby schudnąć i cieszyć się zdrowiem.

Absolutną podstawą do tego by ciszyć się dobrą kondycją zdrowotną oraz smukłą sylwetką jest zachowanie prawidłowej gospodarki hormonalnej w naszym organizmie. W kontekście utrzymania prawidłowej wagi ciała jednym z ważniejszych hormonów jest insulina zwana również hormonem tycia oraz zjawisko wywoływane na skutek złej diety zwane insulinoopornością. Równie ważne w procesie utrzymania prawidłowej wagi ciała są również hormony tarczycy, hormony płciowe oraz hormony stresu.

Insulina, wydzielana przez trzustkę odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie metabolizmu w organizmie. Do głównych zadań trzustki należy zadbania o odpowiedni poziom glukozy we krwi oraz dostarczanie składników odżywczych do komórek ciała. w prawidłowo funkcjonującym ciele glukoza dostarczana do organizmu wraz z pokarmem w postaci węglowodanów jest wykorzystywana na bieżące potrzeby energetyczne. Insulina natomiast pomaga zadbać o to aby do komórek została dostarczana odpowiednia ilość energii z glukozy. Cała nadmierna ilość glukozy, która akurat nie jest potrzebna komórkom w danym momencie zostaje zmagazynowana w ciele w postaci tkanki tłuszczowej.

Insulina mimo iż dba o zapewnienie komórkom odpowiedniej energii potrafi również blokować pobieranie energii zgromadzonej już w tkance tłuszczowej dlatego często nazywana jest hormonem tycia.

Spożywanie produktów, które pobudzają wydzielanie insuliny prowadzi do zjawiska zwanego insulinoopornością. Najczęściej prowadzi do niej duże spożycie produktów wysokoprzetworzonych, wysokowęglowodanowych oraz wysokobiałkowych czy słabej jakości tłuszczów.

Insulinooporność- jak ją przerwać?

Insulinooporność to swego rodzaju błędne koło, którego jeśli nie przerwiemy to bez względu na ilość kcal nie mamy szans na utratę wagi. Zamknięty krąg tycia wygląda mniej więcej tak:

spożywamy wysokoprzetworzone węglowodany-w trzustce produkuje się insulina (potrzebna by dostarczyć do komórek energię)-  komórki przez lata złej diety przyzwyczaiły się do wysokiego poziomu insuliny i nie reagują już na nią tak jak powinny - glukoza zatem nie dociera tam gdzie powinna ale jest przetwarzana na tkankę tłuszczową i zmagazynowana - efektem jest nasz ciągły głód więc znowu sięgamy po posiłek najczęściej znowu wysokowęglowodanowy-...

Efektem wysokiego poziomu insuliny w naszym organizmie jest wieczny, niepohamowany głód, nawet jeśli dopiero co spożyliśmy posiłek. Organizm programuje się samoistnie na odkładanie tkanki tłuszczowej a nie jej spalanie co uniemożliwia efekt zrzucenia dodatkowych kilogramów.

Objawy insulinooporności

Do typowych objawów insulinooporności należą otłuszczenie pasa brzusznego u kobiet i mężczyzn, otłuszczenie ramion, zmęczenie, ospałość oraz problemy ze zrzuceniem wagi mimo zredukowania ilości kcal. W czasie insulinooporności otłuszczają się również narządu wewnętrzne co na dłuższa metę może prowadzić do wielu schorzeń zdrowotnych takich jak: zaburzenia metabolizmu, flory jelitowej a co za tym idzie również wchłaniania składników odżywczych czy osłabienia układu odpornościowego.

Odkładaniu tkanki tłuszczowej dodatkowo sprzyja przerost i nieodpowiednia jakość mikroflory jelitowej. Dlatego zamin zaczniesz się odchudzać spróbuj wyregulować jakość mikroflory. Możesz to zrobić przez spożywanie przez jakiś czas kiszonek lub produktów fermentowanych najlepiej domowej roboty lub zasuplementować dietę probiotykami.

Dlaczego liczenie kcal nie ma sensu

90% osób cierpiących na nadwagę (dane z praktyki dr. Dąbrowskiej) czerpie energię ze spożycia węglowodanów lub białek. Jednak jak się okazuje dla naszego organizmu kluczową rolę odgrywa to z jakich pokarmów czerpiemy energię i istnieje kolosalna różnica pomiędzy spożyciem 2000 kcal z posiłków w których dominująca rolę ogrywają cukry, utwardzane tłuszcze lub białka a spożyciem 2000 kcal z potraw wysokojakościowych zawierających wysokiej jakości białko, zdrowe tłuszcze czy złożone węglowodany.

Żywność, której powinniście unikać w procesie redukcji masy ciała oraz przeprogramowaniu swojego organizmu na tryb niegromadzenia tkanki tłuszczowej to:

  • słodycze, krakersy, chipsy
  • guma do żucia, żelki, pianki
  • soki owocowe, słodkie owoce
  • rozgotowane warzywa
  • smakowe jogurty i logy
  • warzywa skrobiowe
  • alkohol

Dlatego właśnie zanim przejdziecie do liczenia kcalorii zastanówcie się czy jakość tych kcal jest odpowiednia. Zadbajcie o dietę oraz swój organizm w podejściu holistycznym. Nauczcie się czytać etykiety produktów i zwracajcie uwagę na to co spożywacie. Dopiero jak doprowadzicie gospodarkę hormonalną do prawidłowego funkcjonowania możecie zacząć zwracać uwagę na kaloryczność produktów. Jednak do końca nie daje to gwarancji przełożenia na utratę wagi, bo każdy organizm ma nieco inny metabolizm a każdy z nas również ma inne potrzeby energetyczne.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl