Piernik staropolski - wypieki świąteczne już w listopadzie?
Wiem , że dopiero początek listopada i do Świąt Bożego Narodzenia jeszcze szmat czasu, jednak jeśli chodzi o niektóre świąteczne przysmaki należy zacząć już o nich myśleć lub wręcz już je zrobić! Tak, tak, to ostatni dzwonek na zrobienia ciasta na piernik staropolski. Ciasto przed pieczeniem musi leżakować minimum 6 tygodni. Nie bez powodu mówi się, że jest to piernik dojrzewający.
Piekę ten piernik już od kilku lat i za każdym razem wychodzi przepyszny. Podobno jest ryzyko , że ciasto w czasie leżakowania może się zepsuć ale mi na szczęście nigdy się to nie przydarzyło i mam nadzieję, że nie przydarzy.
Piernik składa się z 3 przepysznych blatów przełożonych powidłami śliwkowymi – najlepsze są oczywiście te domowe. Piernik staropolski jest kruchy i delikatny, pełen przypraw, słodki i lekko kwaskowy dzięki warstwie powideł.
Przepis na piernik staropolski.
Od początku swojej przygody z piernikiem staropolskim korzystam z jednego przepisu – z bloga kulinarnego www.mojewypieki.com.
Składniki:
|
(zdjęcie zapożyczone ze strony www.mojewypieki.com)
Piernik staropolski - sposób wykonania:
Krok 1 - Cukier, masło i miód należy powoli podgrzać, doprowadzić do wrzenia i wymieszać aż cały cukier się rozpuści. Odstawić do przestudzenia.
Krok 2 – Przygotować mąkę, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól oraz przyprawę do piernika – wszystko wymieszać. Do przestudzonej słodkiej masy dodać mąkę wymieszaną z resztą składników. Dokładnie wymieszać i przełożyć do szklanej lub kamionkowej miski. Przykryć ścierką i wstawić do lodówki. Ciasto będzie leżakowało przez ok 6 tygodni. Ciasto będzie dość luźne – po leżakowaniu będzie dużo twardsze i da się z łatwością wałkować.
Krok 3 – na ok. 7 dni przed planowanym podaniem należy ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 3 równe części.
3 blaszki o wymiarach 39x26 cm należy posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Blaty po rozwałkowaniu będą miały ok 0.5 cm grubości. Piec w temperaturze 1700C przez ok 15-20min. Ja ze względu na marny piekarnik piekę każdy blat oddzielnie, w trybie grzania góra-dół i często kontroluję stan blatu. Ciasto mocno wyrasta. Po upieczeniu , przed następnym krokiem należy wszystkie blaty wystudzić.
Krok 4 – podgrzać w garnku powidła śliwkowe. Podzielić na dwie części i przełożyć blaty. Na wierzch położyć papier i równomiernie całość obciążyć (ja do tego celu używam dwóch blach z piekarnika – na jednej leżą przełożone powidłami blaty, a drugą przykrywam całość i obciążam książkami). Tak przygotowane blaty należy odstawić na 3-4 dni w chłodne miejsce- nie musi być lodówka.
Krok 5 – podzielić wzdłuż blaty na 3 lub 4 części ( w zależności od tego jakiej szerokości piernik chcemy mieć). Gotowy piernik należy polać polewą z gorzkiej czekolady – na 100g gorzkiej czekolady potrzeba 40g masła –rozpuścić i polać ciasto- rozprowadzić pędzlem po całości. Ja zawsze jeszcze posypuję polanego czekoladą piernika posiekanymi orzechami – włoskimi lub nerkowca ale oczywiście nie jest to konieczne.
Krok 6 – zajadać z apetytem. Zaręczam Wam , że gdy raz go spróbujecie pogardzicie każdym innym i co roku będziecie go robić. Jest naprawdę przepyszny.
Przeczytaj też:
- Pierniczki świąteczne - przepisy i dekoracje
- Zdrowie, pożywne i ciepłe śniadanie dla Ciebie i Twojego dziecka na jesień
- Sezon na Dynię i pumpkin pie
- Dzień placków ziemniaczanych