Wegetariańskie gołąbki (plus wersja wegańska)
Gołąbki nie zawsze muszą być mięsne
Czy to, że nie jem mięsa znaczy ,że mam odmawiać sobie smaków dzieciństwa? O co to to nie 😊.
Gołąbków nie jadłam w przeszłości bardzo często ale ich smak pozostał w mej pamięci i jest jednym z tzw smaków dzieciństwa.
W czasach gdy bez problemu można kupić „bezmięsne mięso”, na każdym kroku są knajpki wege czy vegan mające w swej ofercie wszystko czego tylko dusza zapragnie, bezmięsne gołąbki to naprawdę pikuś – chodzi głównie o zmianę przekonania ,że w gołąbku naprawdę nie musi znajdować się mięso a smak będzie porównywalny – bo smak gołąbka to głównie kapusta i sos pomidorowy. .
Zaczynajmy 😊.
Gołąbki wegetariańskie - Co nam będzie potrzebne
Na zdjęciu powyżej znajdują się wszystkie potrzebne składniki – proporcje nie są bardzo dokładne ponieważ zależą od waszych upodobań. Poniżej ilości, których ja użyłam.
Składniki:
- główka białej kapusty
- 2 szklanki ryżu białego
- 2 szklanki zielonej soczewicy
- 3 niewielkie cebule (u mnie 2 białe, jedna czerwona)
- 2 marchewki
- 5 pieczarek
- 3 jajka (w wersji wegańskiej należy pominąć jajka, dla lepszego zlepienia masy można dodać trochę mąki ziemniaczanej i kilka łyżek aquafaby)
- 2 szklaki pasaty pomidorowej
- 3 ząbki czosnku
- szklanka bulionu warzywnego
- olej do smażenia
- przyprawy: kurkuma, papryka czerwona, sól, pieprz, cząber
Ja użyłam 2 główek kapusty - ale nie wykorzystałam całych – mniej więcej 1.5 – resztę ugotowanej kapuchy pochłonął niepostrzeżenie dziadek :P.
Przygotowanie
Obecnie w okresie późnego lata i jesieni można w sklepach oprócz zwykłej białej kapusty dostać kapustę na gołąbki – jest ona bardziej spłaszczona i ma większe liście , które lepiej nadają się do zawijania gołąbków (ale oczywiście wystarczy zwykła biała kapusta).
Krok 1
Kapustę myjemy z zewnątrz, odwracamy i ostrym nożem wycinamy tzw głąb, który trzyma wszystkie liście – z niego wyrastają. Bez usunięcia tej części kapusty nie uda się oddzielić pojedynczych liści.
Kapustę wycięciem do dołu wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą – gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok 15-20 min.
Krok 2
Ryż i soczewicę należy wrzucić do garnka i zalać dwukrotną ilością wody, lekko posolić, przykryć i gotować na średnim ogniu do momentu zagotowania. Nie podnosić pokrywki! Zmniejszyć gaz i gotować 15 min. Po tym czasie wyłączyć gaz i przykryć garnek ścierką – NIE ZDEJMOWAC POKRYWKI! Dzięki parze która zebrała się w garnku soczewica i ryż będą sypkie i smaczne (o sposobach gotowania ryżu i kasz dowiesz się więcej z naszego artykułu „Kasza dlaczego warto ją spożywać zwłaszcza jesienią”)
Krok 3
Przeciśnięty przez praskę czosnek wrzucić na olej na patelnię, chwileczkę smażyć – dodać posiekaną drobno cebulę i smażyć aż cebula zmięknie.
Krok 4
Marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do cebuli – chwilę smażyć.
Krok 5
Dodać starte na tarce o dużych oczkach pieczarki i smażyć kilka minut.
Krok 6
Wsypać wszystkie przyprawy i chwilę smażyć aż smaki się wymieszają.
Krok 7
Wymieszać ugotowany ryż i soczewicę z usmażonymi warzywmi -ewentualnie jeszcze doprawić jeżeli zbyt mało przypraw. Ważne jest by doprawić trochę „za mocno” przy gotowaniu gołąbków moc przypraw się trochę rozejdzie. Po doprawieniu dodać jajka i wymieszać (w wersji wegańskiej teraz można dodać aquafabę i mąkę ziemniaczaną). Jeżeli masa wydaje wam się zbyt luźna i ciężko z niej uformować podłużne kotlety można dodać trochę bułki tartej lub wcześniej wspomnianej mąki ziemniaczanej.
Krok 8
Odzielanie liści. Kapustę należy przekręcić w garnku wycięciem do góry – delikatnie podważać liście i również bardzo delikatnie aby uniknąć porwania wyciągać liść po liściu. Jeżeli jest taka potrzeba należy nacinać liść u nasady i dopiero wtedy wycigać – zwłaszcza w przypadku kapusty gołąkowej idzie to bardzo sprawnie i szybko. Liście układam w stosik na talerzu.
Ważne - porwanych liści i małych czy niekształtnch pod żadnym pozorem nie można wyrzucać – należy nimi wyłożyc garnek przed ułożeniem gołąbków.
Krok 9
Teraz moment , który wiele osób zniechęca do robienia gołąbków – czyli składanie. To naprawdę jest bardzo proste i schematyczne. Poniżej kilka fotek pokazujących krok po kroku sposób formowania gołąbków.
Każdy liść należy rozłożyć i rozbić grubą część – ja używam do tego kuli do ucierania ciasta – znam też opcję wycinania tej części ale ja osobiście wolę to rozgnieść – wtedy liść będzie bardziej elastyczny i łatwiej będzie się formowało gołabki.
Farsz formuje w niewielki kotlecik i układam na dole liścia – w części rozbitej wcześniej tłuczkiem.
Teraz składanie:
TADAAAMMM GOTOWE! 😊
W ten sam sposób należy złożyć wszystkie gołąbki. Pozostałymi liśćmi trzeba wyłożyć dno i boki dużego garnka. Gotowe gołąbki układa się ciasno w garnku w kilku warstwach i nakrywa liśćmi kapusty.
Wlewamy bulion, przykrywamy pokrywką i gotujemy na niewielkim ogniu ok 30 min. Po tym czasie należy zlać bulion dodać do niego passatę, doprawić solą , pieprzem, ziołami i zagęścić mąką – pogotować ok 10 min i z powrotem zalać gołąbki – pogotować chwilę ruszając kilkukrotnie garnkiem żeby sos dotarł we wszystkie zakamarki. Wyjąć gołąbki, posypać koperkiem i zajadać!
Smacznego!
Inne nasze przepisy możecie zobaczyć tu: