Co to jest Szakszuka.
Szakszuka (shakshuka, chakchouka) - danie to było powszechne na Bliskim Wschodzie i w Imperium Osmańskim. Pierwotnie składało się z gotowanych warzyw i mięsa mielonego lub wątróbki. Pomidory, papryka, jajka i inne składniki zostały wprowadzone dużo później.
Dokładne pochodzenie dania jest nie znane i wielu specjalistów zajmujących się historycznymi potrawami sprzecza się co do tego kto i kiedy jako pierwszy wpadł na pomysł takiego dania.
Obecnie Szakszuka to danie typowe dla kuchni Afryki Północnej i Arabskiej .
Z czego składa się Szakzuka?
Istnieje wiele wariacji tego dania – może być z mieloną jagnięciną, jogurtem, różnymi serami, ziemniakami, fasolą, cukinią czy karczochami. Czyli krótko mówiąc co kraj to obyczaj i inny przepis na szakszukę.
Podstawa dania to pomidory, jajka i przyprawy – sól, pieprz, papryka, kumin.
Moja wersja szakszuki.
Składniki na 2 osoby:
-
1 ½ dużego pomidora malinowego
-
½ dużej cukinii
-
mała cebulka szalotka
-
¼ papryki czerwonej
-
4 jajka
-
2 ząbki czosnku
-
1 łyżka oleju rzepakowego
-
Przyprawy: sól, pieprz, oregano, cząber, kumin, papryka słodka, papryka ostra
Wykonanie:
Na łyżce olej podsmażyłam cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodałam paprykę i cukinię i chwilę smażyłam żeby zmiękły. Dodałam pokrojone w kosteczkę pomidory i przyprawy.
Wszystko smażyłam przez 3 minuty nie mieszając zbyt często żeby pomidory całkiem się nie rozpadły i zachowały swoją strukturę. Po tym czasie zrobiłam delikatnie 4 wgłębienia i wlałam w nie jajka. Przykryłam patelnię pokrywką i czekałam aż białka się zetną – gotowe.
Po nałożeniu na talerze można posypać świeżymi ziołami – kolendrą lub natką. Ja niestety nie miałam dlatego tego elementu u mnie tym razem zabrakło 😊.
Podane z ciemnym pieczywkiem – niebo w gębie. Ciepłe, zdrowe i pożywne śniadanko, a może kolacja? Pasuje zarówno rano jak i wieczorem.
Przeczytaj też:
- Zdrowie, pożywne i ciepłe śniadanie dla Ciebie i Twojego dziecka na jesień
- Jak wzmocnić odporność dziecka dietą?
- Żywienie dzieci - jak wyrobić prawidłowe nawyki żywieniowe u dzieci?
- Pomysł na drugie śniadanie do szkoły dla leniwych czyli kupne zdrowe przekąski